Kokemuksia opettajan etätyöstä
Blogi julkaistu 6.1.2019 www.pedagogi.fi sivustolla

Katson mökin ikkunasta kaunis talvipäivä alkaa sarastaa. Etätyöpäivä on alkanut kaksi tuntia sitten. Nyt on aika pitää etätyöpäivän ensimmäinen tauko. Olen saanut tähän mennessä paljon aikaiseksi. Suunnitellut kurssin sisällön pääpiirteittäin ja luonut kurssin sekä sen rakenteen oppimisympäristöön. Nyt on pienen työpaikkaliikunnan paikka.


Olen tehnyt mökin pihasta lähtevän lumikenkäreitin. Itseasiassa useita erilaisia ja eripituisia reittivaihtoehtoja. Pukeudun kevyttoppapukuun, laitan lumikengät jalkaan ja valitsen tällä kertaa vajaan puolentunnin reitin. Sää on mainio ja päätänkin kiertää reitin kahdesti.

Tultuani tunnin kuluttua lenkiltä tunnen olevani täynnä luomisvimmaa. Muutama ideakin syntyi lenkin aikana.
Laitan takkaan tulen päälle ja juon aamukahvin.
Samalla virittelen kannettavaani mikrofonia ja web-kameraa jalustalle.

Tehokkaita minuutteja ilman häiriötekijöitä ja ajanvarastajia

Opetusvideon tekeminen 

Tehdä opetusvideo tässä ympäristössä! Kuin olisin studiossa. Hiljaista, ei häirötekijöitä tai äänihälyä vain pienoinen itseaiheutettu takkatulen rätinä taustalla. Vau.

Opetusvideo on pian tehty ilman häiriötekijöitä ja katson sen saman tien. Olen tulokseen tyytyväinen.

Nyt on tullut sopiva hetki pienelle hyötyliikunnalle. Päätän viedä saunapuut saunalle iltaa varten.  Otan halkomiskirveen ja vien pilkkomani puut pulkalla saunalle. Kolmen vartin hyötyliikunnan jälkeen palaan tupaan, lisään takkaan puita ennen kuin se sammuu. Tarkistan nopeasti sähköpostini. Tämän jälkeen onkin lounaan aika.

Sosiaalinen kanssakäyminen sähköisten työkalujen kautta mahdollista ilman että ajatustyö katkee, koska ajankohdan voi valita paremmin itselle sopivaksi

Tauot, työpaikkaliikunta ja etätyö 

Ruokailun jälkeen työskentely on usein tehotonta. Pidänkin pienen tauon työnteossa ja teen pienen lenkin mökkitiellä.
Katson samalla onko tarvetta lumitöihin. Seuraan hetken käpytikan touhuja. Lintu on ottanut kävyn ja asettanut sen puhelinpylväässä olevaan koloon ja nakuttaa sitä tomerasti. Muillakin on näemmä lounasaika...

Kävelylenkin jälkeen vastailen saamiini sähköposteihin. Käyn hakemassa lisää puita päärakennukseen ja lisään puita takkaan.
Päätän keittää kahvit. Tämä on elämää.

Henkinen hyvinvointi lisää työmotivaatiota ja tehosta työskentelyä.

Etäyhteys, teknologia ja liikunta

Kahvin jälkeen aloitan päivän päätyön. Asennan palvelimelle.palvelun, jota käytän opetuksessa. Onneksi olin aikoinaan viisas ja asensin nopean
kuituyhteyden mökilleni. Yhteydet toimivat loistavasti ja nyt ilmeisesti ajatuskin luistaa erinomaisesti. Ei juurikaan vastoinkäymisiä.
Onneksi ei ole kiirettä tai kiireentuntuakaan. Saan työn tehtyä ennen kolmea iltapäivällä. Katson mahtavaa talvimaisemaa tuvan ikkunasta.
Aurinko on kohta laskemassa taivaanrannan taakse. Pakkanen on kiristymässä. Päätän pitää kolmannen työpaikkaliikuntahetken.

Laitan takan peltejä pienemmälle, koska takan tiilet ovat jo aika kuumia. Puita ei enää kannata lisätä. Puen kevyttoppavaatteet ylleni ja vähän enemmän asusteita sen alle. Kerrospukeutuminen on hyvä keksintö talvisessa liikunnassa.
Lähden metsäreitille hiihtokenkäileen. Tällä kertaa jätän sauvat pois matkasta ja otan kameran mukaan.


Onpa virkistävää kulkea talvisessa metsässä ja harrastaa valokuvausta. Saan pari ehkä toteuttamiskelpoista ideaa kulkiessani metsäreittiä. Ehkä toteutan ne jossain vaiheessa.

Melkein päivä pulkassa. Nyt on aika laittaa sauna lämpiämään. Ennen saunaa teen vielä 40 minuutin lumikenkäilyn otsalampun valossa lävitse.

Metso oli yöpymässä polulla. Harmi, että säikäytin sen lentoon kesken lepohetken. Oli hauska päästä lämpimään saunaan lenkin jälkeen.

Hyvä lepo, pitkä levollinen yöuni, liikunta ja tauot oikealla paikalla tehostavat erityisesti luovaa työskentelyä.

Saunan jälkeen illallinen. En aivan malta vielä mennä yöpuulle, vaan opiskelen vielä hieman alaan liittyvää uutta teknologiaa. Mietin kuuntelenko vielä hieman äänikirjaa, mutta tuntuu väsyttävän sen verran, että päätän sammutella ulkovalot ja mennä nukkumaan.
Poissa kaupungista, hiljainen ja valosaasteesta vapaa ympäristö aikaansaa sen, että yöuni on levollista.


Blogi julkaistu 6.1.2019 www.pedagogi.fi sivustolla

Etäopetus mökiltäsi käsin! Vuokraa etäopetustila edullisesti verkkokaupasta!

Opetusvideoiden käyttö opetuksessa
Julkaistu 15.2.2019 www.pedagogi.fi sivustolla