Kaarina Maununtytär

Viisitoistavuotiaana sotilaan tytär Kaarina Maununtytär oli Ruotsin kuningas Eerik XIV:n rakastajatar ja vuonna 1568 Eerik solmi Kaarina Maununtyttären kanssa violiiton ja kruunasi hänet kuningattareksi. Pian Eerik syrjäytettiin kuninkaana.

Syrjäytettyä kuningasta pidettiin vangittuna valtakunnan eri linnoissa. Turun linna oli hänen säilytyspaikkansa 1570-1571. Siellä hänen seuranaan oli myös Kaarina ja heidän kaksi lastaan. Talvella 1571 Venäjän sodan puhjettua Eerik siirrettiin Ahvenanmaalle Kastelholmaan. Eerik erotettiin perheestään Turussa vietetyn vankeusajan jälkeen. Kaarina Maununtytären loppuelämä liittyy kiinteästi Suomeen. Juhana III antoi Kaarinalle Eerikin kuoleman jälkeen elinikäiseksi läänitykseksi Kangasalan Liuksilan kartanon ja sen alaisten talonpoikien verot.

Liuksialan lahjoitus oli myös karkotus ja Kaarina eli loppuelämänsä Ylä-Satakunnan syrjäseuduilla, jossa hän tuli hyvin toimeen kartanon talonpoikien kanssa. Kaarina Maununtytär vietti elämänsä 35 viimeistä vuotta Liuksialan kuninkaankartanossa Kangasalla :

Eerikin kanssa vietettyjen vaiherikkaiden vuosienjälkeen Kaarina saattoi Liuksialassa nauttia rauhallisesta ja aineellisesti huolettomasta elämästä. Köyhän tytön tuhkimotarina päättyi 13. syyskuuta 1612 ja hänet haudattiin Turun tuomiokirkkoon.